Selecteer een pagina


Hoe kwetsbaar ben jij? Hoe kwetsbaar voel jij je? Hoe kwetsbaar durf jij je op te stellen? Is kwetsbaarheid een zwakte of juist niet? Wat gebeurt er als je je kwetsbaar opstelt? Wat gebeurt er als je bent wie je bent?

Kwetsbaar zijn en me kwetsbaar opstellen. Het is een vraag die de laatste tijd regelmatig in mijn hoofd “op plopt”. Hoe kwetsbaar stel ik me eigenlijk op naar mijn omgeving. Op sommige momenten voelt het namelijk heel veilig om kwetsbaar te zijn en op sommige momenten ook weer niet. Op mijn werk, als ik iets niet begrijp en ik het gevoel heb dat ik de enige ben die het niet snapt, vond ik het soms lastig om te zeggen dat ik geen idee had waar ze het over hadden. Bang om dom gevonden te worden, bang om uitgelachen te worden.
Tot ik het in een vergadering wel deed. Ik begreep het echt niet en moest wel iets met deze braai aan informatie. Dus in die vergadering (inclusief directie) heb ik het maar gewoon gevraagd. “Sorry hoor, misschien ben ik de enige die er niets van snapt, maar kun je het nogmaals uitleggen, want ik begrijp niet wat je hier probeert uit te leggen”. Niemand die me uitlachte…. Ik zag zelfs heel stiekem wat opgeluchte blikken. Sindsdien vraag ik het gewoon en voelt het ook niet meer als lastig om me daar kwetsbaar op te stellen.

Eigenlijk kom ik in mijn praktijk altijd wel mensen tegen die zich op het werk wel kwetsbaar op durven stellen, maar privé niet. Of precies andersom. Heeft het dan allemaal met een gevoel van veiligheid te maken, of ergens wel of geen angst te voelen, of kun je op een bepaalde plek wel gewoon zijn wie je bent. En hoe komt dat dan? Overtuigingen, ervaringen, opvoeding, het niet durven zijn wie je bent: dat zijn volgens mij de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat je je niet altijd of helemaal niet kwetsbaar durft op te stellen.

Vaak zie je dat kinderen van gescheiden ouders, zelf vaak problemen hebben in relaties. En dat herken ik zelf maar al te goed. Ergens zit er dan een overtuiging dat iets waarschijnlijk toch niet voor altijd is, dus waarom zou je jezelf dan helemaal geven? Waarom zou je je dan volledig kwetsbaar opstellen in die relatie, want als je dat doet en het stopt, oef… dan is de pijn niet te overzien.
Maar ook mensen die zijn opgevoed met het motto dat je sterk moet zijn, dat je niet mag huilen, dat je je gevoelens niet hoort te delen, ook die mensen hebben het moeilijk met zich kwetsbaar op te stellen.

Maar wat levert het je nou op als je je kwetsbaar opstelt? Ik zou je nu willen vragen om even heel rustig op je stoel te gaan zitten, je ogen dicht te doen en even helemaal naar jezelf te gaan. En probeer je eens voor te stellen hoe het voelt als je helemaal kunt zijn wie je bent. Helemaal los van angst, overtuigingen, ervaringen, etc… Gewoon even helemaal blanco…. Wat zou jij dan doen, hoe zou jij dan zijn en hoe zou dat dan voelen? En neem hiervoor echt even je tijd. Niet even binnen een half minuutje afraffelen, nee ga eens echt even heel bewust 10 minuten zitten om dit te ervaren!
Geeft het je een vrij gevoel, of voelt het juist heel ongemakkelijk? En vraag je eens af wat je zou kunnen doen om kwetsbaar te zijn. Wat je zou kunnen doen om te zijn wie je bent, dat je eens durft te luisteren naar dat intuïtie stemmetje in je en durft de keuzes te maken die goed zijn voor jou. Door kwetsbaar te zijn, door JOU te zijn.

En bedenk dat ieder veranderproces soms heel erg lastig aanvoelt en tijd nodig heeft. Mijn veranderproces is in augustus 2013 gestart. 2 dagen voor mijn 40ste verjaardag. Ik kreeg die dag mijn eerste healing en dat heeft voor mij alles in gang gezet. De weg naar mezelf. Ik heb overtuigingen mogen loslaten, ervaringen geheeld, mensen vergeven, ik heb geleerd mezelf te zijn en te vertrouwen op mijn intuïtie. En eerlijk, dat is niet altijd makkelijk geweest en fouten maken doe ik nog steeds (het leerproces gaat tenslotte je hele leven door). Maar wat voelt het fijn om de keuzes vanuit liefde voor jezelf te kunnen maken. En dat is waar alles begint. Als je van jezelf houdt en trots bent op wie je bent, durf je je ook kwetsbaar op te stellen en durf je ook te zijn wie je bent.
En hoe je dat dan doet: houden van jezelf? Schrijf op de badkamerspiegel IK HOU VAN JOU en zet je naam erbij. Staat er bij mij al 3,5 jaar op, inclusief de namen van de kinderen en mijn lief. En iedere ochtend zie ik het weer….

En voel je dat je hulp nodig hebt. Voel je dat er teveel blokkades zitten, waar je zelf niet uitkomt. Vraag hulp en deel je verhaal. En vind je het lastig om dit te doen bij mensen in jouw naaste omgeving, dan ben je meer dan welkom in mijn praktijk. Ik wil je heel graag helpen met het ontdekken van jezelf, met van jezelf leren houden, met zijn wie je bent en met het loslaten van alle bagage die je met je meezeult.

Hou van jezelf! Be you! Always!

Liefs,
Miranda